De 5 Essentiële Oefeningen voor een Optimaal Herstel na een Keizersnede

 

Heb je net een keizersnede gehad?
Of ben je hoogzwanger? Dan wil je deze oefeningen weten!
Ook al staan alle lichten op groen voor een vaginale bevalling, het is goed om je voor te bereiden op een mogelijke keizersnede. Want wist jij dat maar liefst 17,7% van de vrouwen bevalt door middel van een keizersnede? Reden genoeg om je ook daar op voor te bereiden en vooral wat je kunt doen om je herstel zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Hieronder vind je vijf basisoefeningen die je kunnen helpen bij je herstelproces.

 

1 Adem naar je buik

 
Na een keizersnede kan het verleidelijk zijn om je ademhaling oppervlakkiger te houden of je adem in te houden tijdens pijnlijke momenten. Het is echter belangrijk om bewust naar je buik te ademen. Adem in door je neus en laat je buik rustig boller worden. Tijdens het uitademen wordt je buik vanzelf platter. Door laag te ademen, stimuleer je de doorbloeding en bevorder je het herstelproces.

 

2 Stimuleer de sensibiliteit

 
Na een keizersnede is het gevoel in je onderbuik verstoord. Het kan vreemd aanvoelen, alsof het niet je eigen buik is die je aanraakt. Veel vrouwen vinden het ook spannend om het littekengebied aan te raken en dat is heel normaal. Het is echter belangrijk om de sensibiliteit weer te stimuleren. Een goede sensibiliteit is een voorwaarde voor een goede aansturing van je spieren en dus een voorwaarde voor je herstel. En dan wordt jouw buik, weer echt jouw buik. Begin met het aanraken van de regio rondom het litteken met behulp van een tissue en werk langzaam naar het litteken toe. Door je gevoelszenuwen te prikkelen, zal het herstel van de zenuwen versnellen.

 

3 Kantel je bekken 

 
Door rustig enkele keren per dag je onderrug hol te maken en vervolgens weer tegen het matras te brengen, stimuleer je de doorbloeding in je bekkengebied. Zorg ervoor dat je uitademt terwijl je je rug plat maakt en inademt terwijl je je rug hol maakt. Deze eenvoudige oefening helpt de bloedcirculatie te bevorderen en draagt bij aan een beter herstel.

 

4 Span en ontspan je bekkenbodemspieren

 
Ook als is je bekkenbodem niet maximaal opgerekt zoals bij een vaginale bevalling, door je bekkenbodem afwisselend te spannen en ontspannen, span je ook subtiel de lage buikspieren, wat de doorbloeding stimuleert en het herstel bevordert.

 

5 Let op je houding!

 
Neem echt elke keer de tijd om rustig rechtop te staan. Vanwege het stretch gevoel in je buik is het heel verleidelijk om krom te staan en lopen. Maar neem elke keer de tijd om eerst rustig rechtop te staan, voordat je iets doet. ZO leg je al een hele goede basis om verklevingen te voorkomen. Enne adem heel rustig door!

Succes met je herstel en wees trots op de stappen die je neemt om jezelf optimaal te ondersteunen tijdens deze intense en bijzondere periode!

En mocht je verder op in je herstel nog extra ondersteuning kunnen gebruiken, dan zien we je uiteraard heel graag bij onze Back in Shape trainingen of bij onze Osteopathie behandelingen!

 

Liefs

Jeanette
De Zwangere Zaak

 

 

 

Heb je een vraag?

Stel hem via het formulier hieronder of stuur een e-mail.

9 + 5 =