Van buik tot baby: het verhaal achter de keizersnede

 

Het verloop van een bevalling kan anders gaan dan je vooraf bedenkt, hoopt of verwacht.
De dag voor de bevalling van Thom en Britt zei ik tegen een vriendin dat ik hoopte dat ze beide vaginaal of beide via de keizersnede geboren zouden worden en niet de ene vaginaal en de andere via de keizersnede – Little did I know

In Nederland wordt ongeveer één op de vijf baby’s geboren via een keizersnede, een percentage om rekening mee te houden. Maar wat zijn de meest voorkomende redenen voor een keizersnede?

 

Stuitligging

Ligt jouw baby in stuit dan kan dat een reden zijn voor een keizersnede. Vooraf kun je technieken proberen zoals Moxa therapie, SpinningBaby technieken, Osteopathie en een versie. Als je baby in stuit blijft liggen, bespreek dan met de gynaecoloog de mogelijkheden van een vaginale stuitbevalling en keizersnede en wat de voor- en nadelen kunnen zijn.

 

Placenta

Bij de 20-wekenecho wordt gekeken waar de placenta zich in de baarmoeder bevindt. Als de placenta te dicht bij of voor de uitgang zit, krijg je rond 32 weken weer een echo. In de meeste gevallen is de placenta dan voldoende omhoog verplaatst en mag je vaginaal bevallen. Als de placenta nog steeds voor de baarmoedermond (placenta previa) of minder dan 1 cm er vandaan zit en dit niet meer verandert, is een keizersnede geïndiceerd.

 

Medische complicatie

Medische complicaties kunnen zich voordoen bij jou of bij jouw baby tijdens de zwangerschap, waarbij de gynaecoloog in overleg met jou besluit dat een keizersnede voor jou en je baby veiliger is. Dan wordt er een keizersnede gepland.

 

Met welke week plannen ze een keizersnede?

Als het mogelijk is, wordt de keizersnede na 39 weken gepland.
Voor de 39 weken kan je baby nog vocht in de longen hebben. Als het vooraf bekend is dat het een keizersnede wordt, kun je vaak kiezen voor een Gentle Sectio, waarbij de geboorte zo rustig mogelijk en in een zo prettig mogelijke sfeer plaatsvindt. Als er tijdens de bevalling overgegaan moet worden op een keizersnede is die mogelijkheid er vaak niet.

 

Gentle Sectio

Bij een Gentle Sectio wordt de temperatuur van de operatiekamer verhoogd tot ongeveer 22 graden in plaats van 18 graden, wat het voor jou en vooral voor je baby aangenamer maakt. Het licht wordt gedimd als jullie baby ter wereld komt en jullie kunnen meekijken als ze het doek laten zakken of een kijkvenster in het doek. Er is muziek en je kunt zelf aangeven welke muziek je wil. Jullie baby wordt zo rustig mogelijk geboren en mag bij jou op de borst liggen terwijl ze achter het scherm aan het hechten zijn. Hiervoor kun je de HugMee gebruiken, een doek die speciaal voor de Gentle Sectio is ontworpen door een verpleegkundige.

 

Niet geplande keizersnede

Bij een niet geplande keizersnede worden zo mogelijk elementen van de Gentle Sectio gebruikt. Vaak is er geen tijd om de OK te verwarmen, maar meekijken als jullie baby geboren wordt is vaak mogelijk. Als het medisch gezien kan, wordt jullie baby bij jou op de borst gelegd. Als jullie baby naar een andere en warmere ruimte gaat terwijl jij gehecht wordt, mag jullie baby zo mogelijk bij je partner op de borst huid op huid contact hebben. Het betekent dus zeker niet dat als het een niet geplande keizersnede wordt, dat er niets meer nogelijk is. Ook dan proberen ze er zo’n prettig mogelijk ervaring voor jullie van te maken binnen de medische mogelijkheden.

 

18 jaar geleden

Toen ik jaren geleden een keizersnede kreeg, heb ik de geboorte van Britt kunnen volgen via de reflectie van de OK lamp. Britt werd direct bij mij op de borst gelegd en de sfeer op de OK was ondanks dat er spoed was, rustig en gezellig. De anesthesioloog hield mij continu op de hoogte wat er gebeurde. Broeder Jan had de dubbele placenta bewaard en onthouden in welk deel Thom en in welk deel Britt had gezeten. Toen ik terug kwam van de OK heeft hij ons de placenta laten zien, wat een indrukwekkend orgaan! Ook al bestond de term Gentle Sectio nog niet, er zaten al veel elementen ervan in om ons een zo goed mogelijke ervaring te geven.

 

Informeer wat er in jouw ziekenhuis mogelijk is.

Veel ziekenhuis streven ernaar een Gentle Sectio mogelijk te maken, maar voor een Gentle Sectio is een groter team nodig en dat is door personeelstekort helaas niet altijd mogelijk.
Voor een keizersnede zijn namelijk tussen de 8 en 15 zorgverleners nodig, een gynaecoloog, anesthesioloog, verpleegkundigen, operatieassistenten, stagiaires en eventueel een kinderarts en aan jouw hoofdeinde zit jouw partner.

 

 

Hoe lang duurt een keizersnede?

Over het algemeen duurt het eruit halen van jullie baby 5 minuten, daarna duurt de operatie nog 30 tot 45 minuten om de placenta eruit te halen en alle lagen weer keurig te sluiten.
Daarna blijf je gemiddeld nog 2 tot 3 dagen in ziekenhuis en hopelijk mag je dan samen met je baby naar huis.

 

Kraamzorg

Thuis krijg je kraamzorg, alleen worden de dagen die je in het ziekenhuis hebt gelegen in mindering gebracht op het aantal uren kraamzorg. Er zijn indicaties dat je verhoging van het aantal uren kunt krijgen als je binnen 10 dagen na de geboorte thuis komt. Je kraambureau kan je daar meer over vertellen.
Maar ook al kun je verlengde zorg krijgen, het is sowieso aan te raden om hulp in te schakelen van familie en vrienden omdat je na een buikoperatie nog niet heel veel kunt de eerste weken.

 

Neem het mee in je plan

Alles bij elkaar is het fijn als je tijdens je zwangerschap eens nadenkt over een mogelijke keizersnede. Stel dat het een keizersnede zou worden, wat zouden dan jouw wensen zijn? En wat zijn de mogelijkheden? Door je voor te bereiden en op de hoogte te zijn van de mogelijkheden kun je een weloverwogen keuze maken en hopelijk een zo positief mogelijke ervaring hebben, ongeacht hoe de bevalling uiteindelijk verloopt.

 

En mocht het een keizersnede worden?

Laat je extra verwennen! Zo herstel je echt het snelste, zodat jij je heerlijk op je baby kunt focussen!

 

 

Liefs

Jeanette
De Zwangere Zaak

 

 

 

Heb je een vraag?

Stel hem via het formulier hieronder of stuur een e-mail.

1 + 1 =